Hvordan overleve på studielånet

Det kan være en hard hverdag for mange, det å studere. Det kan være dager hvor du venter på at stipendet skal tikke på konto, og du må spise lomper til middag – uten pølse. I denne artikkelen kommer de aller beste tipsene for å få pengene til å vare måneden ut.

Lag et budsjett

Sett deg ned og bruk gjerne hjelpemidler som Excel og lag en oversikt over budsjettet ditt.

Fyll inn hvor mye du har i inntekter totalt per måned, og hvor mye du har i utgifter. Dette vil gi deg en god oversikt over hvor mye du har å rutte med hver måned.

Ved å lage et budsjett er du mer strukturert og har god oversikt. Dette er lønnsomt og god erfaring. I tillegg kan du spare mye penger når du ser hvor pengene faktisk går hen, og heller spare dem eller bruke de på andre ting.

Sjekk hvilken mobiloperatør som er billigst

Mobilregningen er en av de større utgiftene – dersom du ikke gjør det riktig. I dag er det utrolig mange tilbydere av forskjellige slag. Du har de store gigantene og i dag har du også mange utrolig billigere små mobiloperatører. Sjekk hva du trenger. Om du skal studere i Norge trenger du mest sannsynlig ikke roaming i hele EU, og kanskje du ikke trenger 20 GB med 100 mb/s hastighet. Gå inn på et kompromiss og du kan enkelt spare flere hundrelapper hver måned uten egentlig å gjøre noe som helst.

Handel dagligvarer på riktig sted

Husk å sjekke hvor det er billigst. Sjekk i nærområdet ditt hvem som er billigst på diverse dagligvarer og dann deg en oversikt. Det finnes i dag mange apper som kan fortelle deg hvor du kan få de beste tilbudene på dagligvarer, bruk disse.

Ved å lage maten din selv vil du kunne spare mye penger i løpet av en måned. Det finnes mange smakfulle retter du kan lage for en billig penge og som du også kan fryse ned og spise senere.

Kutt ut kjøttet

Kjøtt og fisk er en stor utgift for studenter i dag. Det å bare utelukke det fra dietten er både sunt og billigere. Det finnes utrolig mange bedre alternativer med tanke på helsen og med tanke på pris. I tillegg er det godt for miljøet å spise mindre kjøtt. Hold det til ett minimum eller kutt det ut helt, det er opp til deg. Men spare store summer kan du uansett!

Det samme gjelder egg, melk og meieriprodukter. Du kan enkelt lage dine egne pålegg fra grønnsaker, nøtter urter, linser og kikk-erter. Det finnes mange oppskrifter på nett. Dette smaker utrolig godt og er billigere enn de fleste kjøttpålegg. Du kan for eksempel lage ditt eget nøttepålegg!

Kutt ned på tobakk og alkohol

Dersom du slutter å drikker vil du spare utrolig mange kroner. Når det koster 80 kroner for en gjennomsnittlig pils utgjør det en god del i løpet av en måned.

Ja, vi vet, en student som ikke drikker? Det virker kanskje fjernt, men sannheten er at det er lett å lære seg å ha det gøy uten alkohol. Eller med reduserte mengder. Det er godt for både helsa og lommeboka.

Ved å slutte å snuse kan du også spare tusenvis av kroner, det samme gjelder hvis du stumper røyken.

Skaff en ekstra inntekt

Se på nett etter noen som trenger hjelp til diverse småjobber, det kan være mye i ditt område. Male trapper, vaske vinduer, rydde hager, gå tur med hunder også videre.

Det kan også være greit med en deltidsjobb på siden av studiene, dette er gode penger å ha. Det er opp til deg hvor du finner pengene, det er et hav av muligheter der ute. Du må bare bestemme deg for å ta dem i bruk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *