Å kjøpe den første bilen

avtoNår man blir gammel nok og får penger og lyst, er det på tide å kjøpe sin første bil. Det er mange måter å gjøre dette på, og det er mange biler og velge mellom.

Kan du ingenting om bil? Fortvil ikke, det er null problem, de fleste andre kan heller ikke. Men det kan lønne seg å kjenne noen som kan noe om bil, du kjenner sikkert noen. Bruk gjerne disse kontaktene til å hjelpe deg når du skal kjøpe bil.

Budsjett

Det første du må tenke på når du skal kjøpe din første bil er hva ditt budsjett er. Dette er basert på hvor lenge du har spart, om du har jobb, hvor mye du ønsker å bruke også videre. Det kan være greit å kjøpe seg en liten bil som er billig i drift, billig å forsikre og billig å reparere som førstebil. Er du villig til å bruke flere kroner er det jo helt opp til deg.

Biltype

Det er mange forskjellige typer bilmerker og velge mellom. De mest populære merkene blant nordmenn kommer fra land som Sverige, Tyskland og Japan.

En god og liten bil kan være å foretrekke for å spare på de fleste utgifter. Er bilen stor er den ofte tung, er den tung må den ofte ha større motor, har den større motor bruker den mer drivstoff. Mer drivstoff betyr større utgifter. Å ha bil er ganske dyrt.

Velger du en liten bil derimot er det ofte med mindre motor, mindre vekt og lavere forbruk av drivstoff. Dette er ofte gunstigere for de fleste unge. Det er også mye lettere å lukeparkere med en liten bil.

Alder på bilen

Når man kjøper sin første bil er det ikke alltid man har råd til å kjøpe den nyeste bilen, tvert imot. Det gjelder å gå på et kompromiss. Finn en bil som ikke er så alt for gammel. Er bilen veteran og godt ivaretatt kan du slippe unna mange utgifter. Dette er gunstig og bra for deg.

Hvor gammel bilen er, er ofte avgjørende for hva slags type utstyr den har.

Utstyr

Det gjelder å finne en bil med det riktige utstyrsnivået. Sentrallås er utrolig kjekt men et luksus-kompromiss. Velger du uten sentrallås kan du ofte spare mye penger. Sjekk om bilen har air-condition, der kan du også spare mye penger. Air-condition er ikke så veldig nødvendig i Norge, med unntak av hetebølger midt på sommeren. Men sjekk at klimaanlegget fungerer. Varmeapparatet bør fungere, og bilen bør ha setevarmer. Det er deilig når vinteren setter inn. Elektriske vinduer og takluke er også ting som kan bli ødelagt og koste mye penger, så her er det også mye på å spare på å velge en bil utenom.

Kilometerstand og service

Sjekk om bilen har servicehefte, dette er utrolig verdifullt. De fleste gamle biler har det ikke, men om de har det er det mye større sjanse for at bilen er i god stand kontra en som ikke har det.

Det er også viktig å sjekke kilometerstand, og veldig viktig å huske på å sjekke tilstanden på registerreimen. Dette kan være avgjørende for skjebnen, gjør du et feilkjøp kan den ryke og hele motoren kan gå i stykker før du vet ordet av det. Vipps, så har du ingen bil lenger.

På noen biler er det registerkjede istedenfor reim, disse varer ofte utrolig mye lengre. Spør selgeren om det er reim eller kjede, og når det ble byttet sist.

Sjekk om vinterdekk følger med

Det er greit om det følger med to sett med dekk. Sjekk mønsteret. Det er viktig at det er i god stand, da det er forbindelsen mellom bilen og veien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *